søndag den 9. august 2015

DIY jerseykjole #vol2

Som lovet har jeg lavet en gennemgang af, hvordan jeg laver en jerseykjole efter mønster fra stof&stil 23075. Kjolemønsteret er oprindelig lavet til faste stoffer, men man kan sagtens sy den i jersey, som jeg synes er rart, da det ikke krøller og er behagelige at have på.
Jeg har efterhåndet syet nogle kjoler efter dette mønster og har tilpasset det en del, da jeg synes kjolen er lidt bred og for lang til min krop. Mønsterdelene klipper jeg uden sømrum.






1.
 Du skal bruge et mønster 23075 i din egen størrelse, jerseystof ( jeg bruger omkring 1,4 m til en str 40), knapper og evt. rib eller andet til tittekanter. Jeg har valgt at bruge rib, da det holder sig pænt efter vask og har stræk i som jersey.
Jeg laver ikke bælte i denne model når jeg syr den i jersey - kun til faste stoffer.
Det er vigtigt at du er opmærksom på at få alle markeringerne ført over på stoffet - dette gør jeg ved at klippe et lille trekantet hak ud for markeringen.



2.
Jeg starter her med at lave kjolens nederdel, som består af 6 dele - 3 til forstykke og 3 til bagstykke. Vær opmærksom på ikke at få blandet delene sammen, for selvom de ser ens ud er der forskel. En god husker er at den midterste del i forstykket har en markering midt øverst.


3.
Næste skridt er at overlocke siderne, men IKKE de helt yderste - se billede.



4.
Herefter syr du sammen ret mod ret - vær OBS på at markeringerne mødes og sæt en knappenål eller flere. Det er vigtigt, at du bruger et stræksøm, når du syr i jersey, da tråden ellers vil knække ved brug.




5.
Det næste er vigtigt for et flot resultat - stryning. Dine sømme skal presses og helst fra begge sider. Du har nu en for og en bagside, der er færdig. Nu er det tid til overdelen.




6.
Kraven skal klippes dobbelt, og der skal bruges et lag vlies til at stryge på. Stryg vlies på vrangsiden af den ene kravedel. Jeg bruger hvid stof vlies, som har en lækker kvalitet, som ikke klumper sammen i vask.



7.
Nu kommer detaljen, som kan drille - tittekant. Jeg bruger en rullekniv, patchwork lineal og skærebræt til at klippe mine rib tittekanter. Det er præcist, nemt og hurtigt. Jeg har her brugt en bredde på 3,5cm og længden er lidt længere end kravens top og sider.



Ribben foldes på halv og syes på retsiden 1cm inde. Det er op til dig, om det er på delen med eller uden vlies at ribben syes på.



Sæt så de to kravedele sammen ret mod ret med tittekanten skjult imellem. Det er vigtigt at delene passer sammen, så sæt mange nåle. Sy delene sammen ved at sy i den stikling fra da du syede ribben på. Du behøver ikke at bruge stræksøm her.



Klip så sømrummet ned til ca. 2-3 mm. Vend derefter kraven og stryg den så den ligger pænt. Din kravedel er nu klar.





8.
Rygstykkerne klippes og overlockes, som på billedet.



Sæt nåle i når du syr rygstykkerne sammen og vær opmærksom på at markeringerne rammer. usk at sy med stræksøm.


Pres sømrum fra hinanden fra begge sider. Din ryg er nu klar.





9.
Nu skal du igang med forstykket, som består af 4 dele. Overlock først siderne som på billedet. Sy stykkerne sammen to og to ret mod ret, efter du har sat nåle i. Vær obs på markeringer og sy med stræksøm.




Pres sømrum fra begge sider. Det kan være lidt svært, da stoffet buler, men det er meningen...så er der plads til attributterne.





Nu skal du lave dine lommer. Der skal klippes to og laves tittekanter af rib, som har samme bredde som før 3,5 cm.
Som ved kraven folders ribben halv og syes på lommens retside. Du skal ikke starte med at sy ribben fast helt i toppen. Start og slut lidt over den markering, der er sat - det giver det pæneste resultat når den øverste del skal foldes ned.




Der skal klippes små hak, der hvor lommen buer. Pres sømmet bagud om på vrangsiden. Overlock det øverste søm på lommen.
Buk og pres den øverste del af lommen ved markeringen og sy det fast.






Lommerne skal nu syes på hver sit forstykke. Jeg sætter lommerne så der er ca. 11 cm fra bunden af forstykket op til lommens bund. Jeg sætter lommen så den er i midten af syningen. Vær opmærksom på at måle begge sider, så lommer ikke kommer til at sidde skævt. Sæt knappenåle i og sy mellem tittekant og lomme.





Nu skal der sættes tittekanter på forstykket. Den ene skal være kortere end den anden, så det ikke kommer til at ligge dobbelt på forstykket og fylde unødvendigt.



Tittekanten sættes på ca 3 cm over markeringen og de første 2 cm skal ikke syes fast



Den korte tittekant skal ikke gå hele vejen ned, men lidt under, der hvor man ønsker at udskæringen skal gå. Jeg sætter den til lidt under lommernes øverste kant.







Overlock, sy og pres skuldersøm.



Sæt kraven fast i halsudskæringen ret mod ret og vær obs på at den del af kraven med vlies vender op. Sæt mange nåle og sørg for at markeringerne mødes.



Sy nu kraven fast ca ½ cm inde og lad den del af tittekanten du ikke syede fast stritte ud, som på billedet.



10.
Nu skal du igang med belægningen, som kan være svært. Belægningen består af tre dele og alle dele skal der stryges vlies på vrangen. Det får kraven til at holde sig pæn fast.
Overlock delene som på billedet. Sy skuldersøm sammen og pres dem fra hinanden.





belægningen skal ligges ret mod ret til det sammensyede for og bagstykke. Kraven skal ligge imellem. Der skal sættes mange nåle her og vær opmærksom på markeringer. Du behøver ikke at sy med stræksøm her.




Klip sømrummet ned til 2-3 mm og klip hak, der hvor det runder.
Vend belægningen om på vrangsiden og stryg forstykket.




Sæt belægningen fast med knappenåle helevejen rundt og lav en stikling fra indesiden rundt i kanten. Dette for din belægning til at blive sidende pænt uden at vippe ud.




Sæt de to forstykker over hinanden og sæt knappenåle ned langs tittekanten. Sy delene sammen nedefra og op til du har en passende udskæring.




11.
Ærmerne kan laves på mange forskellige måder. Her viser jeg i billeder, hvilket ærme jeg denne gang har valgt at lave og fremgangsmåden. I selve mønsteret er der ikke den lille flap - det er en jeg selv har tegnet.












12.
Sæt ærmerne fast med knappenåle ret mod ret i ærmegabet og sy dem fast, hvorefter der overlockes.




13.
Nu syes de to stykker nederdel på henholdsvis for og bagstykke inden siderne syes sammen.
Start med at overlocke i begge sider og prøv så kjolen. Hvis den er for stor har du mulighed for at sy den yderligere ind. Når du synes kjolen passer syes siderne på alm maskine med stræksømmet.




14.
Jeg har valgt at lave en helt almindelig oplægning på denne kjole, hvor jeg bukker kanten op. Inden jeg lægger kjolen op overlocker jeg hele vejen rundt i bunden. Så sætter jeg knappenåle i og stryger mellem nålene efterhånden som jeg sætter dem i.
En oplægning bør ikke være mindre end 2 cm. Det er ca det jeg gør her. Jeg syr fra retsiden og tager nålene ud efterhånden som jeg kommer til dem. Jeg mærker hele tiden efter at min oplægning kommer med når jeg syr.




15.
De sidste detaljer, der mangler er knapperne foran og på lommerne samt en lille stikling ved ærmet så sømmet ligger pænt ned og ikke generer, når man har kjolen på.






Rigtig god fornøjelse med at sy denne dejlige kjole.





8 kommentarer:

  1. Sikke en god DIY :-) Hvordan kan det være at du ikke overlocker delene sammen? De er så flotte dine kjoler!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak Anne. Lige til denne kjole er det bedst at kunne presse sømmene fra hinanden og det kan man ikke hvis de bliver overlocket. Sømmene ville fylde for meget og kjolen ville ikke ligge sig lige så flot ind til kroppen.

      Slet
    2. Ja, jeg tænkte nok det var noget i den retning :-) tak for svaret.

      Slet
    3. Jeg har syet samme kjole, men jeg overlockede delene sammen. Og det gik altså fint :-) Jeg stikkede så alle syningerne, så de kom til at ligge ned.

      Slet
  2. Hej.Tak for din fine vejledning og kæmpe hjælp til at sy denne flotte kjole.
    Men jeg kan ikke finde mønstret på stof og stils hjemmeside.Er det et gammelt mønster.Ved du om det stadig kan købes.
    Hilsen Charlotte.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg synes det er fedt at dele erfaringer med andre og tusind tak. Jeg har købt mønsteret for lang tid siden og jeg er ikke helt klar over om man stadig kan få det.

      Slet
  3. Mønstret er desværre udgået.

    Vh. En der arbejder i S&S ☺

    SvarSlet
  4. Ja det er rigtig ærgerligt at det ikke er til at få fat i mere.
    Er der nogen der har et mønster for meget eller har lyst til at dele med et aftegnede mønster mod betaling.
    De bedste hilsner fra Charlotte

    SvarSlet